Toto je Piknik box

Co nás spojuje?

Spojuje je láska k dobré kávě, pečení sladkých dobrot a jedna pikniková kavárna, ve které si můžete kávu a vynikající dezert vychutnat u stolečku pod pergolou nebo si je odnést na deku a udělat si pohodový piknik v parku jen malý kousek od rušného centra Brna. Řeč je o kavárnicích Hance Drozdové a Madle Grolichové, které od roku 2015  provozují kavárnu Piknik box. 

foto-16

Na co se můžete těšit?

Piknik box je netradiční kontejnerová kavárna uprostřed brněnského parku Björnsonovy sady. Najdete nás kousek od rušného centra, a tak sem chodí nejen Brňáci hledat klid a stín pod korunami stromů. Máme otevřeno celý rok, ale na jaře to u nás ožívá nejvíc. V parku se pořádají kulturní akce, food festivaly, koncerty, narozeniny anebo se jen griluje ve skupinkách. 

DSC08289

Jak šel čas?

12. září 2015
Slavnostní otevření PIKNIKBOXU!
21. listopadu 2015
Pořádáme 1. food festival „RESTAURANT DAY“.
3. ledna 2018
Pořízení platebního terminálu - můžete platit kartou.
1. ledna 2023
Nejprodávanějším produktem je (i přes zimu) pořád pivo.
18. června 2024
U nás už pracovalo 85 lidí.
12. září 2025
BUDEME SLAVIT 10 LET!

To jsme my

Hanka

Magdalena

Terka

Ali

Káťa

Janča

Ještě více o nás

Piknik box najdete v brněnském parku Björnsonovy sady, který prošel v roce 2014 rekonstrukcí a součástí přestavby byl vznik nového místa pro provoz kavárny. Park najdete mezi Poliklinikou Zahradníkova a Právnickou fakultou Masarykovy univerzity. Björnsonův sad leží na území staré louky, jež se kdysi táhla podél ulice Veveří až do Žabovřesk a sloužila také jako příležitostné vojenské cvičiště. Stávala tu i pomocná vojenská nemocnice. Park nese jméno podle norského spisovatele a dramatika Björnstjerna Björnsona, který byl velkým obdivovatelem českého národa.  

Byl to skvělý nápad a průkopnická myšlenka města Brna udělat kavárnu z přepravních kontejnerů. Za myšlenkou stojí jeden z nejlepších krajinářských architektů Zdeněk Sendler. 

Šly jsme do toho s obrovským zápalem, entuziasmem a asi i s hodně velkou naivitou. Neměly jsme moc představu o tom, jak nám „náš sen“ sežere všechen čas. Někdy ze srandy říkáme, že jsme byly komplet „zaboxované“. Bylo to velmi náročné období, ale když vás to tak pohltí, jdete do toho s takovým zápalem, že tomu fakt věnujete 24/7. No a ty těžké začátky se rychle zapomínají. Čas v gastru ubíhá neuvěřitelně rychle, gastro provoz je taková živá hmota. Pořád se něco řeší, posouvá, mění… kolikrát ani nevíme, jaký je den. 

Kontejnerové zázemí je tedy naše kavárenské okýnko, kde se všechno děje, připravuje a peče. Další kontejner jsou veřejná WC a k tomu je maličkatý sklad. 

Naše „pracovní ulička“? No, není to ani metr. Standardně jsou na směně 3 lidi, tým musí být super sehraný a dobře zajetý, aby to dobře fungovalo. Pokud je více lidí na směně, je potřeba, aby každý znal svou roli a funkci. Občas říkáme, že v sezóně je to takový festivalový styl. 

Banana bread je oblíbený tak moc, že je to z dezertů každoročně nejvíce prodávaný produkt. Pecen banana breadu váží 1 kg a loni se snědlo přes 246 kg banánového chleba. Spolupracujeme s několika cukrářkami a střídáme tradiční poctivou cukrařinu, francouzské dezerty a naše osvědčené dezerty, na které někdo chodí fakt už několik let a recepty neměníme. V poslední době jsou oblíbené poctivé kynuté koláče a rohlíčky, taková ta snídaně „jako od babičky“. Rády spolupracujeme i s brněnskými řemeslnými pekárnami, které nám dovolí si trochu oddechnout a napečou a dovezou to za nás. 

Makronky od Hanky byly a jsou naším „signature“ dezertem. Na začátku to bylo něco, za čím lidi chodili a co vyhledávali. Gastro scéna v Brně se probouzela a lidi chtěli ochutnávat nové netradiční dezerty. Nejoblíbenější příchuť je makronka se slaným karamelem nebo pistáciová.  

Začínaly jsme jako holčičí kavárna asi v pěti lidech. Letos na jaře nás bylo rekordně 29, teď se to trochu ustálilo na 20 lidech, kteří jsou většinou brigádně studenti VŠ. Dlouho jsme braly i my samotné směny, dokud se nám životní role a priority nezměnily. V poslední době jsme se začaly i vzdělávat ve vedení týmu, v řešení nestandardních a složitých situací. Hodně času nám zabere komunikace se zaměstnanci, přípravy na porady týmu a i porady nás dvou. Kolem Piknik boxu je i náročná administrativa, řešíme také provozní záležitosti, chod kavárny, který nepočká. Jedna věc se vyřeší a je tu nová… Postupně jsme musely delegovat některé činnosti a zaměřit se na to, aby Piknik box dál dobře fungoval a mohly jsme se posouvat a věnovat rodinám. Hodně se toho za ten čas změnilo. 

Je to už hodně dlouho, co u nás byl Lukáš Hejlík poprvé, bude to tak 5 let. Bylo to po velkém food festivalu a byli jsme komplet vyjedení. Tehdy jsme neměli v nabídce filtrovanou kávu a moc jsme ho teda nepotěšili. Celkově jsme měly štěstí, že jsme začínaly s kavárnou v době, kdy se teprve vše kolem gastra rozjíždělo a víc se o jídle začalo mluvit. Začalo se za dobrým jídlem cestovat. 

Spolupráce s Lukáše Hejlíkem nás překvapila a strašně nás to pokaždé bavilo. S jeho první knihou GMLH365 nás napadlo udělat křest knihy netradičně, uspořádat brunch a pozvat všechny foodies z Brna, kteří v knize byli. Mělo to obrovský úspěch. A tak jsme letos pomáhaly i s křestem brněnského průvodce Brno100. Je to moc fajn průvodce brněnskými podniky a zajímavými místy. Pokud rádi vyhledáváte výlety za dobrým jídlem, tak si to musíte pořídit. Až k nám dojdete, my vám dáme na str. 162 razítko. 

Roční období mění rytmus kavárny, ale i návštěvníky. Staly se z nás takové rosničky. Tolik let hlídáme každý den počasí, někdy i po hodině. Venkovní kavárna je na hezkém počasí závislá. V zimě tu potkáte hlavně maminky s kočárky, pejskaře… na jaře vyběhnou všichni studenti z okolí.  

Tady musíme poděkovat našim rodinám a hlavně manželům, protože bez jejich podpory a trpělivosti bychom to nikdy nedotáhly tak daleko. Naši muži už taky vědí, že když jdou s námi do jakéhokoliv podniku, tak si to už nikdy neužijí, protože pořád po očku slídíme, jak tam fungují na place, jaké mají nádobí, jaký mají výčep… je to fakt s námi někdy dost těžký. Umět vybalancovat čas mezi rodinou a podnikáním je náročné, stále se to učíme. Ale jsme vděčné, že můžeme dělat to, co nás baví.